HAYATINI KONTROL ETMENİN ANAHTARI : ÖZ DİSİPLİN

Her birimizin yaşamdan beklentileri, gerçekleştirmek istediği hayalleri, almak istediği şeyler vardır. Kimimiz hayallerini gerçeğe dönüştürür, hayatına kendisi yön verir kimimiz ise hayallere dalar, oradan oraya savrulur. Her gün seçimler yaparız ve seçimlerimiz yaşantılarımızı önemli ölçüde belirler. Bugün siz kim olayı seçiyorsunuz? Hayatına yön verenlerden olmayı mı yoksa hayatın içinde savrulanlardan olmayı mı? Hayatına yön verenlerden olmayı seçenlerin en önemli sırlarından biri; öz disiplindir. Öz disiplin Nedir ve Neden Önemlidir? Öz disiplin insanın yapması gerekeni yapabilme becerisi, kısa vadeli hazzı erteleyebilmesi, eylemlerini planlayıp bu planlara uyabilmesidir. En kısa tanımıyla bireyin kendini yönetmesi diyebiliriz. Kendini yönetebilen insan, hayatının kontrolünü önemli ölçüde eline almış demektir.  Öz disiplin kavramı günümüzde öne çıkan önemli kavramlardandır. Bu konuda, Avustralyalı Psikolog Walter Mischel’ in 1972 yılında anaokulu öğrencileri ile yaptığı marshmallow deneyi ve sonuçları büyük ilgi görmüştür. Bu ilgi günümüzde de devam etmektedir.
İzlediğiniz deneyde çocuklar iki grubu ayrılmış olur: hazzı erteleyip bekleyebilenler ve hazzı erteleyemeyen bekleyemeyenler, bu iki grubun deneyden sonra uzun süre yaşamları izleniyor, o gün bekleyebilen çocukların hem akademik başarısı hem de sosyal yaşamdaki başarısı daha yüksek, stresle baş etmekte daha başarılılar, obeziteye yakalanma olasılıkları daha düşük ve hayallerini gerçekleştirmek ve hedeflerine ulaşmak konusunda daha iyi oldukları gözlemleniyor. Yani öz disiplinli olmak birçok açıdan kişiye avantaj sağlıyor. Öz disiplin Nasıl Geliştirilir? Öz disiplin geliştirmek bir süreçtir. Bu süreci gerçekleştirirken sabırlı olmanızı, istikrarlı bir şekilde öz disiplin geliştirmeyi denemenizi gerektirecek anlar yaşayabilirsiniz. Bu konuda motivasyonunuzu korumak için öz disiplin kazanmanın size faydalarını hayal etmek, yaşamınızda değiştirecekleri olumlu şeylere odaklanmak yardımcı olabilir. Kendinizi Tanıyın
İnsanın kendini tanıma yolculuğu yaşam boyu sürer. Kendini tanıma çabasındaki insan neyi sevip sevmediğini, nelere değer verdiğini, sınırlarının neler olduğunu daha iyi bilir. Kendini tanıyan kişi daha etkili kararlar alabilir ve daha net hedef koyabilir. Kendinizi tanımak için kendinize bazı sorular sorabilirsiniz. 
  • Benim güçlü / zayıf (geliştirilmesi gereken) yanlarım neler? 
  • Neleri yapmaktan hoşlanırım/hoşlanmam?
  • Hangi ortamlarda iyi, mutlu hissediyorum? 
  • Hangi ortamlarda olmak bana huzursuz hissettirir?
  •  Ortamlardaki hislerimi etkileyen faktörler neler? 
  • Bireysel çalışmayı mı daha çok severim bir ekiple çalışmayı mı?  gibi sorular çoğaltılabilir.
Hedef Belirleyin Hedef belirlemek başlı başına bir yazıya konu olabilir burada püf noktasını şöyle ele alabiliriz; Kendini tanıma adımını bitirdikten sonra  nasıl bir yaşamınız olsun istiyorsunuz? Bu yaşama ulaşmak için önümüzdeki 1-6 ay içinde neler yapabilirsiniz ( kısa vadeli hedef), önümüzdeki 1-2 yıl içinde neler yapabilirsiniz ( orta vadeli hedef), önümüzdeki 5-10 yıl içinde neler yapabilirsiniz (uzun vadeli hedef) bunları listeleyebilir bu şekilde hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Planlı Olun ve Planlarınıza Uyun  Öz disiplinin yapıtaşlarından biri planlı olmaktır. Plan yaparken belirlediğiniz hedeflerinizden  önceliklerinizi sıralayıp, haftalık planınızın  içine küçük adımlar şeklinde dahil edin. Planınıza uymak konusunda kararlı davranın. İyi Alışkanlıklar Edinin Davranışlarımızın nedeninin %40 ını alışkanlıklarımız oluşturur. Bu da demek oluyor ki alışkanlıklarımızı yönetmek davranışlarımızı yönetmenin önemli bir parçası, davranışlarımızı yönetebilirsek dolayısıyla hayatımızı da yönetmiş oluruz. İyi alışkanlıklar edinmeye uykumuzu düzenleyerek, yeterli ve sağlıklı beslenerek, yaşamımıza egzersizi dahil ederek veya bir müzik aleti öğrenmeye çalışarak veya değiştirmek istediğimiz bir alışkanlığımız ile başlayabiliriz. Kendinizi Pozitif Tutun İyi bir ruh hali bize hareket etmek için motivasyon sağlar. Hedeflerimizi gerçekleştirmek, planlarımıza uymak için motivasyona ihtiyaç duyarız. Sizi mutlu eden aktiviteleri yaşamınıza dahil etmek, güçlü sosyal bağlar oluşturmak, hobi edinmek, spor yapmak bu konuda yardımcı olabilir.  İsteklerinizi Gerçekleştirmek İçin Çalışın Hayallerimiz, hedeflerimiz bize altın tepside sunulmaz.  Onlara ulaşmak bilinçli bir çalışma gerektirir. Çok istiyor olmak, istediğiniz şey uğruna çabalamadan emek vermeden bir işe yaramaz. İstek ve çalışma ancak birlikte başarılı bir sonuç getirebilir. Çalışmalarınız konusunda özenle ilerleyin. Kendinizle Bir Öz disiplin Sözleşmesi Yapın Bugünden başlayarak öz disiplininizi kazanmak için size yardımcı olacak, değiştirmeniz gereken alışkanlıklarınızı bir kağıda yazın. Bu kağıda yazdıklarınız yapmak istedikleriniz olsun. Örneğin erken kalmak istiyorsunuz diyelim ki kağıda ‘’her sabah saat 07.00’de uyanacağım’’ yazabilirsiniz. Bu maddeleri sıralayın ve ailenizden biri olabilir, bir arkadaşınız veya bir öğretmeniniz olabilir, onlarla paylaşarak hem kendinizi daha sorumlu hissedersiniz hem de maddelerinize  gerçeklik katmış olursunuz. Sonuca odaklanın Öz disiplin sürecini başarılı bir şekilde tamamlamak, bu beceriyi kazanmak için yaşamınızda değiştirdiği şeyleri adeta yaşanmış bir anıymışçasına gözünüzde canlandırın.